L’Ajuntament de Sabadell inicia els tràmits per recuperar els terrenys de la caserna de la Guàrdia Civil per a la ciutat

L’Ajuntament de Sabadell ha iniciat el procediment jurídic-administratiu per revisar tots els actes administratius fets en relació amb la cessió de l’espai on s’ubicava l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, amb l’objectiu de recuperar aquest equipament i aquest espai de 9.212,79 m2 per a la ciutat.

RPCasernaGCL’anunci s’ha fet en roda de premsa l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, i la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Glòria Rubio. Ambdós polítics han avançat que, després d’un any de treball i de converses amb el Ministeri de l’Interior, per revisar les actuacions municipals posteriors a 2005, es portarà al Ple municipal d’aquest mes de setembre aprovar l’inici d’aquest procés de revisió. Fernàndez i Rubio han afirmat que en el cas que el Ple ho aprovi, l’Ajuntament sol·licitarà a la Comissió Jurídica Assessora –òrgan consultiu depenent de la Generalitat de Catalunya– un dictamen preceptiu i vinculant, que determinarà i valorarà la validesa dels actes administratius relacionats amb la cessió d’aquest espai.

Per a Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell, “és voluntat del govern de la ciutat buscar el bé comú i defensar els drets de la ciutadania” i en aquest sentit ha afegit que “és per això que tenim tot el dret de recuperar per a la ciutat i de forma gratuïta un espai que ja és propietat municipal”.

La titularitat municipal de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil

L’edifici de la caserna de la Guàrdia Civil a la ciutat, situat a la Gran Via, data de principis del segle XX. Es va construir amb aportacions de l’ajuntament i privades amb l’objectiu de cedir l’edifici per a l’ús i l’allotjament d’aquest cos i amb la condició que, un cop es deixés d’utilitzar amb aquesta finalitat, l’edifici retornava al patrimoni municipal.

El 1998 un conveni signat entre l’alcalde Antoni Farrés i el director general de la Guàrdia Civil, Santiago López Valdivieso, establia el retorn a la ciutat dels terrenys on hi havia ubicada l’antiga caserna de la Guàrdia Civil.

Així, el 1999, la caserna quedava inscrita al Registre de la Propietat núm. 2 de Sabadell a favor de l’Ajuntament com a legítim propietari.

A partir del 2005, l’Ajuntament pacta amb el Ministeri de l’Interior la desafecció de l’immoble a l’ús de caserna a canvi d’una compensació.

L’agost de 2006 se signava un conveni entre el llavors alcalde, Manuel Bustos, i el ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, segons el qual, a canvi de recuperar aquest equipament, ja aleshores de propietat municipal, el consistori sabadellenc havia de compensar el Ministeri de l’Interior amb 3 milions d’euros i un solar nou, de 5.000 m2, on es podria edificar 10.000m2, per ubicar-hi les dependències del cos. Aquest conveni va ser aprovat per decret de l’alcalde l’octubre del mateix any.


Cap Resposta a "L’Ajuntament de Sabadell inicia els tràmits per recuperar els terrenys de la caserna de la Guàrdia Civil per a la ciutat"


    Tens alguna cosa a dir-nos?

    .